Bingo is een spel dat door meerdere spelers tegelijk gespeeld wordt. Alle spelers van het bingospel ontvangen bij aanvang één of meerdere bingokaarten. Bij online bingo ontvangen de spelers deze van de bingosite zelf. Op iedere bingokaart (althans bij de Nederlandse bingo met 75 cijfers) staan 24 cijfers in 5 rijen van 5 vakken. Het middelste vak is leeg. De 5 verticale kolommen hebben de letters B, I, N, G en O en vormen samen het woord BINGO. De cijfers in de 1ste kolom (de kolom met de letter B) variëren tussen de 1 en 15, de cijfers in de 2de kolom (de kolom met de letter I) variëren tussen de 16 en 30, de cijfers in de 3de kolom (de kolom met de letter N) variëren tussen de 31 t/m 45, de cijfers in de 4de kolom (de kolom met de letter G) variëren tussen de 46 en 60 en de cijfers in de laatste (5de) kolom (de kolom met de letter O) variëren tussen de 61 t/m 75.

Elke bingokaart heeft een unieke combinatie van cijfers. Doordat 24 cijfers willekeurig uit het totaal van 75 cijfers zijn getrokken, betekent dit dat er miljoenen unieke bingokaarten zijn. Met name bij online bingo zal de software er voor zorgen dat er nooit dezelfde bingokaarten voor zullen komen. Ondanks het feit dat iedere bingospeler unieke bingokaarten ontvangt, kan het tijdens een spel voorkomen dat meerdere bingo spelers tegelijk BINGO hebben. Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij een volle rij, maar gebeurt ook bij een volle kaart. Is dit het geval, met andere woorden: zijn er meerdere spelers die BINGO hebben, dan wordt de prijzenpot gelijkmatig verdeeld over het aantal winnende bingokaarten.

Het rad met de 75 bingoballen wordt door de spelleider gedraaid. De spelleider noemt per bingoronde het cijfer van de bingobal die uit het rad gerold komt. Bij online bingo zal de software van de bingosite dit doen. De cijfers die te voor schijn komen worden door de spelleider omgeroepen en vervolgens door de spelers op de bingokaart doorgestreept. Vaak wordt in de eerste ronde om een horizontale rij gespeeld. Dit kan de bovenste, middelste of onderste rij zijn. De bingospeler die als eerste de genoemde rij in zijn geheel heeft doorgekrast roept BINGO waarna door de spelleider gecontroleerd wordt of het een goede bingo is. Het kan dus voorkomen dat een bingospeler een verkeerd cijfer heeft doorgekrast en dus een zogeheten valse bingo heeft. Het spel zal dan verder gaan, waar het gebleven is. Als laatste ronde is de volle kaart aan de beurt. De speler die als eerste een volle bingokaart heeft zal de hoofdprijs van de bingoronde winnen.

One thought on “Bingo spelregels

  1. Hello there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok. I’m definitely enjoying your blog and look forward to new updates.

  2. Wonderful work! This is the type of info that should be shared around the net. Shame on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and visit my web site . Thanks =)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.